Vrste filterskih uređaja

Bazeni

VRSTE FILTERSKIH UREĐAJA

  • Pješčani filterski uređaji
  • Kartušni filterski uređaji
  • Naplavni filterski uređaj

Filterski uređaji

Obavezan dio bazenske opreme i bez njega je  nezamislivo  održavanje bazenske vode.

Najčešći su pješčan filteri a koriste se na javnim i privatnim bazenima.To su uglavnom zatvorene posude napunjene određenom granulacijim kvarcnog pjeska,cijevnim i distribucijskim elementima.Kod privatnih bazena zajedno sa flterom dolazi i uglavnom šest-putni ventil, a rijeđe i četvero-putni koji služe za odabir režima rada. S određenim funkcijama na šesputnom ventilu možemo očistiti mehaničke nečistoće nakupljene tijekom rada iz filtera.Ove posude mogu biti izrađene od polipropilena(slabija i jeftinija opcija), poliesterskih,poliesterski lamelirani i od inox-a.

Polipropilenski se koriste na privatnim bazenima, a mogu biti top i side izvedbe.

Poliesterski filtri se koriste na privatnim bazenima sa dužim i većim radnim opterećenjima. Mogu se koristiti i za manje javne bazene. Lamelirani poliesterski filteri koriste se na javnim bazenima gdje se traže veći promjeri i veća radna opterećenja.Umjesto šestputnog ventila na većim filterima koristi se baterija od 4 ili 5 ventila a ima istu funkciju kao i šestputni ventil.

Za filtriranje vode na bazenima mogu se koristiti kartušni i filteri sa vrećama za privatne bazene, te naplavni za javne bazene, ali se oni sve rijeđe koriste.